sobota 6. února 2021

Murder Inc. - Umlčen Navěky

Murder Inc. - Umlčen Navěky

Berounská thrashárna Murder Inc. začala po nahrávce “Umlčen Navěky“ a její živé přehrávce, kterou jsem měl možnost vidět v klubu, patřit k tomu nejlepšímu, co stáj labelu Support Underground nabízí. Ostatně tohle jsem psal už v recenzi na poslední desku pražských Kaar, se kterými si Murder Inc. letos parádně zasplitovali…ale o tom jindy.

O historii týhle partičky ses už mohl něco dočíst v recenzi na ípko “Povolení Zabíjet“, což byl vlastně první, krom dvou CD-r demíček, oficiální hudební nosič tohoto thrashové kvarteta. “Umlčen Navěky“ je debutní full album, jehož kvality jej kromě záznamu na CD poslali i do asfaltových drážek. Na recenzi mám od Koníka z uvedeného labelu na stole standardní digipack, ke kterému jsem si následně pořídil po koncertu i asfalt.

Standardní dvoupanelový digipack zdobí povedená grafika, která je ještě lepší než na předchozím počinu. Stejný názor mám i na změnu loga. Místo posledního odpočinku, který dle fulltextové náplně neproběhl rozhodně přirozenou cestou, prostupuje společně s fotografiemi celým balením. Zejména booklet se vydařil, ve kterém se mimo uvedených textů dočteš, že nahrávku má na svědomí stejné sestava jako zmíněné ep a že o zvuk se opět postaralo studio Davos.

Rozhodně opět kvituju tvorbu v mateřském jazyce i skutečnost, že textová náplň nečpí již tolik infantilitou a několik textů mě poměrně zaujalo díky jejich společenskému přesahu, který pochopíš, když mrkneš na nášivky, kterými se hudebníci na akcích honosí. V tomto ohledu je opět v tvorbě bez debat cítit i přesah hudební a to do dalších extrémních kytarových žánrů korespondující s uvedenými nášivkami. Ovšem je nutné uvést, že páteř téhle nahrávky s deseti obratli dlouhá 33,3 minuty drží v rovině přesně dle thrashové vodováhy a z ostatních ranků si “pouze“ decentně vyzobává.

Po nepříliš dlouhé rozehrávce obsahující téměř všechny trademarky kapely, spustí borci nekompromisní diktát v mantinelech undergroundové špíny, přičemž se jim daří zachovat čitelných a zároveň poutavý obsah. Takže mezi pumelenicemi, vkusně zasazenou sólovou kytarou, mocnými rify, dostatečnými prostorem pro všechny nástroje i zajímavými kytarovými linkami se budeš pod jedovatými a rovněž slušně čitelnými vokálními ataky bez problémů orientovat. S ohledem na vyvážený poměr variability a přímého tahu na branku si tyhle tři desítky minut vskutku užiješ. Kompozice jednotlivých tracků jsou vystavěny s citem pro věc, takže hudebníci utáhnou bez zbytečné vaty i téměř pětiminutové tracky. Nuda, ta skutečně nehrozí a zejména kytaristé nasazují na domácí scéně laťku poměrně vysoko…ostatně stejně jako tento album jako celek.

V celku se jedná bez debat o výborný počin vyzrálých hudebníků, kterému k dokonalosti chybí jen ještě více zapracovat na textové stránce věci, zejména tedy na stavbě. Dále palec nahoru za 42-06-10.

4,5/5

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat