čtvrtek 1. července 2021

25.6.2021 – XANAX: křest ultranového 7" EP splitka

25.6.2021 – MIKExWAZOWSKI, AMOCLEN, BAMBULKYNĚ DOBRODRUŽSTVÁ

Pot, bahno a moč… MIKExWAZOWSKI, AMOCLEN a BAMBULKYNĚ DOBRODRUŽSTVÁ…přeživší z tunelu pražské Divoké Šárky konkurovali v Široké ulici studentskému techno dýchánku na Komunitní zahradě LIAS. Splitko Xanax se křtilo živou vodou Wilhellma aka ten, jehož jméno nesmíš před řádkou pražských promotérů vyslovit. Všechny tři sety jak fík stejně jako zvuk, do toho nějaké personální kotrmelce a zajímavosti ze scény, pro kterou jsou nastavené mantinely příliš úzké. Fotek je dost, jsou i videozáznamy, ale víme, jak dopadl Václav s fotkami ze Šárky (měsíc pouze Twitter)…takto jsem shrnul druhý den na facebooku křest sedmipalcového splitu dvou grindových domácích kapel, kterým ještě není cizí pravý underground ani principy DIY…a na konci svých setů jsou, jak bývávalo zvykem, na pokraji sil.


Ano takhle nějak a ještě divočeji, odvážněji, ale i doslova kaskadérsky se hrálo v příjemném a přátelském prostředí komunitní zahrady naproti pivnímu baru Azyl. S veganským párkem v rohlíku, limonádou nebo jedním z nepřeberné nabídky piv si mohl ten, kdo dorazil, vychutnat libereckou premiéru poměrné mladých mladoboleslavských grinderů MIKExWAZOWSKI. S kapelou jsem se seznámil naživo teprve v loňském roce, kdy prakticky začali hrát a potenciál tam prostě byl. Crustová špinavost, neučesané power violence výbuchy umocněné nějakým tím vazbeníčkem a stále se zlepšující bubeník Dominik, který naskočil nejen za basákem Ondrou do českolipských Incarnate na pozici hlavního vokalisty, ale vypadá to, že naskočí i za bicí do libereckého klubu pilulkářů Amoclen, kteří dnes křtili svůj nový počin. Ale zpět k MxWx, kteří představili řadu nových věcí, čímž poněkud natáhli svůj set…řekl bych, že na daný žánr až moc. Přesto hudební spokojenost, kterou můžeš ostatně zažít na vlastní kůži u Jirky Faráře…zřejmě opět s legendárními Purulent Spermcanal. Pozvánku najdeš časem na Crumpitu nebo na profilu MxWx.

AMOCLEN s Bambulkama pojali svůj křest Xanaxu ve velkém stylu…vysokooktanová kanonáda všelijakých recepisů smíchaná s potem a prachem. Samozřejmě zazněly všechny skladby z novinkového sedmipalcového splitu, který v průběhu setu pokřtil Wilhellm přesně jako křtí během každého setu Bambulek novice, nepozorné či na vše připravené pod pódiem. I když vokály na hranici rupnutí cévky a strunové orgie doplnily tentokráte bicí “pouze“ ze záznamu, neubralo to grindcorovému setu na pověstné divokosti…a to i přes basáka bez emocí, že? Promočené či pomočené ípko si skočilo s hrdým majitelem v kotli jako celá řádka fanoušků, kteří se od prvního setu dožadovali nášupu. Optimální křest na žánr, očekávaný křest s ohledem na autory stop v asfaltových drážkách, které jsou pro obě kapely první na tomto nesmrtelném formátu…odpaněno.

Pokračování pohádkových příběhů z kapsy děda Jozefa známa jako BAMBULKYNĚ DOBRODRUŽSTVÁ předčila bez debat moje očekávání. Pokud pominu fakt, že nahý Willhelm málem propadl střechou pódia při svém pověstném transu během zpěvu á la hladový lachtan pobíhající v dosahu i mimo dosah mikrofonu, tak vymýtání covidu či odhalení pravdy o zbytečnosti oblečení byly poněkud více intenzivní, než tomu bylo v loňském roce před nucenou covidovou přestávkou. Nejen šoková, ale i hudební stránka vystoupení zůstala i přes uvedenou výluku zachována minimálně ve stávající kvalitě a pozornější fanoušek či fanoušek s méně oktany v krvi z pověstného azyláckého pivka si zajisté všimnul i přidané hodnoty v podobě potřeby jednotlivých hudebníků ze sebe dostat ty měsíce bez hraní…což platilo ostatně pro všechny dnešní kapely.

Nahý a grindem prošpikovaný rock n roll s nejednou nerv škubající vazbou byl pro mě jakýmsi manifestem svobody navzdory všem těm z kytarové scény, kteří se pasující se do role odbojářů proti údajné totalitě, ve které žijeme. Hele doporučuju pobyt v Číně nebo v jiném opravdovém diktátu, kde dostaneš doživotí za ceduli na náměstí.

Hrubek se nelekejte, na čárky nehleďte a hlavně pošlete nějakej peníz obětem tornáda na jih Moravy. Pár mých fotek najdeš tradičně ZDE.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat