středa 8. června 2022

5.6.2022 - Ještědská Odysea 2022

Namlsán loňským ročníkem jsem s netrpělivostí očekával první červnovou sobotu, kdy se na kopcích za Libercem odehraje další ročník multi žánrového a nejen hudebního festivalu Ještědská Odysea. Festival se sice rozrostl o další dvě pódia, z nichž jedno se naproti hlavní stagi krapet tlouklo, ale zaznamenal bohužel i pokles návštěvnosti. Těžko říct, jestli za tím byl pocovidový boom akcí anebo markantní zdražení běžných životních potřeb kvůli celosvětové pandemii a aktuálně i krvelačným choutkám kremelského skřeta Putlera. Každopádně kdo byl, akci si i přes drobnou nepřízeň počasí užil a navíc mohl přispět i na dobrou věc…a ne jednu.

Hlavní stage od dvou do dvou, stejně jako v loňském roce hostila převážně kytarové záležitosti, ze kterých mě odrovnala bez debat nejvíce v deset večer post blackened core partička MAIRA z Vídně. Kytarové plochy s čistým vokálem v kontrastu s growlingem neměly prakticky slabé místo. Obdobně působil in následující psychedelický stoner rituál pražských ACID ROW, během kterého si každý mohl zatančit s ďáblem. Do třetice si velký hudební zážitek odnáším také z trip hop / post rockové podvečerní jízdy polských BODY PACKAGE, která se taktéž vzhlédla v temnějších hudebních polohách, jimž vévodil uhrančivý vokální projev Karoliny Sawické. Bohužel vypadli grindcore šoumani MINCING FURY AND GUTTURAL CLAMOUR OF QUEER DECAY aka Miciny, od kterých jsem čekal jejich pověstné hudební šílenství stojící nejen na nadhledu, ale i muzikantské zdatnosti. Zajímavé sety předvedli na hlavní stagi také hudební program zahajující Woodstockem čpící GEORGE MOON nebo děčínská alternativně laděná hip-hop rap pratička ZVLN, která to nasázela naprosto nekompromisně i přes notně zúženou sestavu. Bohužel hůře než z desky na mě zapůsobili emíčkový post-rockeři ALTERCAST, kterým to živě prostě neladilo, tak jako z drážek „Mine To Keep“ (desku si ovšem rozhodně pust). Obdobný dojem jsem si odnesl ze setu pop funkových X JAZZ. Hip-hopová vystoupení MARTINA MATYSE a MUTANTŮ HLEDAJÍCÍCH VÝCHODISKO mě minula časově a kapela STELLAR vlastní tvorbou.

Tekno psytrance a d’n’b jungle produkce mezi skalisky doplnila letos ještě stage s  rap / hip-hop partičkami vedle grafitti jamu s workshopem Cirko Minima a skákacím hradem pro nejmenší návštěvníky akce. Areál uzavírající stage se nacházela úplně poslední směrem na Ještěd. Celá scenérie, i když měla kouzlo i přes den, dostala další rozměr nad osvětleným Libercem až po nástupu tmy, kdy vynikaly projekce a světlené efekty obecně. O občerstvení se staraly tradičně NaloŽeny, Vastpet či liberecká Food not Bombs. Veganským jídlem si mohl podpořit i Srce za sapu.

Pohodový den na skvělé akci…sleduj web.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat