úterý 21. června 2022

13.06.2022 – FRENCH ATTACK ON AZYL

13.06.2022 - The Much Better, Interpunkce, Global Horror, Matrak Attakk - Liberec, Azyl

Koncerty v týdnu bývají většinou zárukou kvalitního večírku, a když mrkneš na plakát, tak je ti jasné, že tohle nebyla výjimka. V Azylu se potkaly nezávisle na sobě v rámci svých tour dvě francouzské kapely. Na scéně již značně zapsaná anarcho crustcore úderka Matrak Attakk, kterým jsem před lety psal recku na debutní počin, jejž mi poslala zpěvačka Cristina a staroškolská DIY grindovka Global Horror. Sestavu následně doplnili dvě domácí kapelky The Much Better a Interpunkce.

Hrálo se téměř na čas a logicky se první na pódiu i pod ním ukázali THE MUCH BETTER. Na Crumpitu už toho o téhle kapele padlo poměrně dost. Tahle aktuálně stále trojice přežila jepičí životnost řady libereckých hudebních projektů, které ač nebyly vůbec marné, klekly většinou ještě než stihly svou tvorbu zaznamenat. The Much Better předvedli nový track a provařené neskutečně intenzivní fláky s parádně gradující atmosférou. Škoda jen, že šetřili mlhou, mohla ta atmosféra být ještě lepší. Samozřejmostí byl prodej jejich DIY merche.

Doslova na prdel mě posadila následující pražská INTERPUNKCE, která se loni po sedmi letech a třech splitech dočkala v kooperaci rance labelů konečně první velké samostatné desky “Ideologie Nadřazenosti“. Tahle deska sama o sobě nejen kompozičně, ale i zvukem tlačí bez debat krev z uší a koncert byl ještě o level výše. Neskutečně agresivní hardcore punk, kterému dodávaly oktany d-beat a powerviolence pasáže (ještě aby ne, když zpěvák funguje v Terminator X a Lady Gaza). Pro posluchače čitelný diktát zpěváka doplňoval poměrně ostrý growl kytaristy. Nakonec se během setu zvládli oba zmínění prohodit a ještě malinko ten tlak zvýšit. Tuhle kadenci kratších tracků bych si dal klidně znova. Pecka.

GLOBAL HORROR udrželi s přehledem vysoce nastavenou laťku servírovaním špinavého grindcoru staroškoslkého formátu s mikro výlety do gore nebo death ranků, což můžeš ostatně ochutnat sám na několika jejich nahrávkách na bandcampovém profilu. Jejich set nestál zdaleka jen na nekompromisních pumelenicích s extra hrubým vokálem, ale šťavnaté byly rovněž i riffy vybízející k masakru v kotli. K dispozici DIY trika a nějaké kazety. Rozhodně na tuhle partičku mrkni.

Nejvíce lidí dle očekávání přitáhli MATRAK ATTAKK, kteří od svéhu debutu ušli kus cesty, během které názorově neuhnuli ani o píď a hudebně se vyprofilovali až do podoby loňského debutního LP “What The Fuck Is Under The Spotlight?“. Živelná kombinace anarcho punku, crustcorové zběsilosti a vokální kadenci zahanbující řadu italských fastcorových kapel s koncovkami á la Milč z Průmyslovky…skvělé. Během setu proběhla řada stanovisek/prohlášení ke skladbám v duchu žánru i scény, ke které se kapela v každém rozhovoru hlásí. Na místě samozřejmě jejich distro a DIY merch.

Kdo na koncertu nebyl a mohl, nechť hořce lituje…kapely, návštěvnost, zvuk na výbornou.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat