středa 3. srpna 2022

31.07.2022 – Acides, Breakout a Just War v libereckém Bunkru

Poslední červencová neděle pro mě byla v rámci programu libereckého Bunkru trefa do černého. Dvě skvělé punkové kapely, které si vždycky rád poslechnu plus oznámení třetího chodu doslova pár hodin před začátkem akce v podobě třetí punkovky, která si v mém poslechovém žebříčku hoví prakticky obdobně, ovšem naživo mi doposud unikala…jmenovitě Acidez, Just War a Breakout…zeměpisně Guadalajara, Praha a Paříž.

Už při příjezdu před klub to vypadalo jako výjev ze závěrečné sloky kultovního tracku od HNF “Punk a pogo“. Barevná číra černě oděných a ocvokavných punx ze dvou kontinentů v ostrém kontrastu s místními lovci autogramů…tu jejich podpisovou knihu bych si chtěl někdy prohlédnout…plus tři generace šílenců, kterým to pořád stojí za to mizerný ranní vstávání. Do útrob krytu pod tržním náměstím, jehož historie sahá dále, než paměť pražského Rock Café se lifroval kapelní merch a předzahrádka nabízela příjemné posezení do prvního zahřmění kytar.

Akci s drobným skluzem odstartovali poměrně brzy s ohledem na neděli francouzští BREAKOUT, jejichž jediná šest stará deska pojmenovaná po hitovce tohoto alba “Nothing In Sight“ stojí rozhodně za poslech. Silnější debut než kořalka, která tekla na akci proudem, na jehož následovníka čekáme již šestý rok…snad ne marně. S využitým potenciálem dvou kytar, bez nějakého zdlouhavého představování nasypali do zpola zaplněného sálu porci přímočarého pouličního punku nepohrdajícím řadou melodických linek, které jejich tvorbu dělají příjemně stravitelnou. Poměrně ostré nasazení a salva naštvaných vokálů rozpoutaly i menší moshpit. Samozřejmě došlo i na “Nothing In Sight“, kterou v rámci randálu přídavků vysekli následně i Acidez, ale o tom později, protože na řadě byli Domácí Just War.

JUST WAR je poslední dobou poměrně koncertně aktivní kapela, která vystupuje nejen na hardcore punkových akcích. Tuhle partičku sleduju od začátku, kdy jsem na ně narazil poprvé o pár ulic dál v Azylu. A i když mě jejich poslední materiál nedokázal chytit pod krkem tak jako debutních dvanáct palců “Situation Normal Still Fucked Up“, rád si ho poslechnu. Kolize punku a metalu v mlýnku s logem Motorhead je vždycky zárukou kvalitního hudebního zážitku. Kapela nemá prakticky slabé místo, a i když byla jeden čas na umření, tak dneska jde na dračku a vydává kompilační CD v Japonsku. Po koncertu bych tyhle slova i přes jistou míru statičnosti vystoupení v porovnání ze zahraničními hosty tesal do kamene a s chutí položil jeden ze tří asfaltů s jejich logem doma na gramec.

Triko a deska “In Punk We Thrash“ už byly v autě a teď už jen zbývalo tu parádu posoudit naživo (naposledy jsem kapelu viděl na OEF 2018). Zvukově krásně čitelné, ovšem stále dostatečně agresivní jako celý dnešní večer. Nástup a první část setu mexických ACIDEZ byla pod rudým nasvícením plná paroháčů se Španělsko-anglickým diktátem…jako otevřené peklo. I když bylo vidět, že zpěvákovi hlasivky jedou ke konci eu tour na doraz, odeřval to nekompromisně a přidávalo se a přidávalo, až jsem to po jedenácté hodině po cover verzi od Breakout prostě vzdal. Mezitím to ovšem vřelo na stagi i pod ní…koloval mikrofon i kořalky. I přes nějaká drobná zaváhání, která se sem tam mihla v průběhu celého večera, byl set odehrán na punk vskutku profi. Vzájemné hecování do publika a z publika rozvířily občas solidní mosh, tak jak se na hardcore punkovou akci sluší a patří.

Punková nespoutanost a přátelský přístup nezná státní hranice, kulturní rozdíly ani rasové předsudky…tak to má být a tak se v tom člověk cítí dobře.

Kompletní fotoreport najdeš na mých stránkách

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat