neděle 8. dubna 2018

Bloodcut - The Old Cemetery Stories


Slovenská death metalová úderka Bloodcut je old skull ve všech ohledech…muzika, zvuk i obal. O to větším je překvápkem, že band na scéně působí teprve tři roky. No, působí…

Původní dvojka hudebníků Janek (growl, kytara, programování automatickýho bubeníka) a Slavek (basa) natočili v prvním roce éry kapely čtyřskladbový demíčko "Remains of the Deceased", o kterym ještě bude řeč. Krátce na to, opouští kapelu basák a dlouho nevydrží ani jeho náhrada. Po návratu původního basáka začíná vznikat debutní album „The Old Cemetery Stories“ obohacený o zmíněný demíčko. Desku vydává v roce 2017 UG nezmar Koník se svým labelem Support Underground.

Právě tuhle desku ve formě pro label standardního stříbrnýho kotoučku ukrytýho ve dvoupanelovym digipacku mám právě už pár dní v přehrávači a přes počáteční smíšený pocity si jí nakonec poměrně vychutnávám. Než ti přiblížim detailnějš vlastní hudební náplň, rád bych zmínil, že aktuálně band disponuje novym zpěvákem Martinem a „živym“ bubeníkem Rastěm. Takže po krátkodobym one man death metalovym bandu jsou už Bloodcut čtyřčlenou kapelou makající na novejch tracích a připraveni tě naživo rozdrtit na prach, což se jim ostatně už minimálně částečně povedlo sedmi hřbitovníma příběhama a čtyřma ostatkama mrtvol na třiceti sedmi minutách stopáže povedenýho cédéčka.

Velmi se mi líbí ten duch časů minulých, který na tebe dejchnou z každýho aspektu „starej hřbitovních příběhů“, proto mě trošku mrzí, že stylová grafika včetně loga není ještě víc rozvinutá (spolu s texty) ve vloženym bookletu, kterej zde postrádám. No ono s největší pravděpodobností mluví za texty pojmenování desky a názvy jednotlivejch songů (We Are Zombies, Left to Rot, Flesh Eaters a další), ale s tou grafikou se dalo ještě pracovat.

Napočítal jsem možná tři-čtyři kraťoučký intra, jinak je to válec nemilosrdně drtící vše co mu stojí v cestě. Sice se vše odehrává převážně ve středních a pomalejších tempech, ovšem o to víc je vše údernější a efekt na posluchače destruktivnější. K tomu samo přispívá i zvuk nahrávky, kterej mi ze začátku přišel až moc dřevní, ovšem po několika posleších mě vzal ostatně jako celá nahrávka za srdíčko. Jedenáct štychů na necelejch čtyřiceti minutách nenabízí sice žádný nóvum, ovšem pokud si libuješ ve starý škole smrtícího kovu, tak nějaký novátorství ti bude úplně u prdele, jelikož tady hraje prim úplně něco jinýho…třeskutá basa, řezající kytara, škopky (který díky bohu nezní úplně jako automat) a libovej záhrobní growling…stírám slzu z oka a vyrážim na Cemetery Party. Ovšem předtím, než skočim do první otevřený rakve na rovinu říkám, že demíčko zde není pouze zajímavej přílepek, ale co se týče kvality, je minimálně na stejný, ne-li ještě o chlup lepší úrovni než sedmička novějších tracků. Za mě půl bodíku k dokonalosti.

4,5/5

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat