čtvrtek 5. dubna 2018

Acid Force - Atrocity For The Lust


Debut slovenský thrashový partičky Acid Force „Towards The Nuclear Load“ mě posadil na zadek. Čtverka hudebníků z Bánský Bystryce nasypala šestici skladeb ostrýho thrashe s punkovym feelingem, kterej vyšel jak na digipack CD, tak na LP.

Rok se s rokem sešel a Support Underground, kterej měl na svědomí obě vydání uvedený nahrávky, ohlásil pokračování thrashovýho tažení těhle slovenskejch žraloků pod názvem „Atrocity For The Lust“, kde borci protáhli o dvanáct minut stopáž a předvedli o čtyři tracky navíc. Než se mrknem na vlastní hudební náplň, zasloužilo by se zhodnotit fyzický provedení nahrávky.

CD verze je opět k dispozici ve formě dvoupanelovýho digipacku, což je u uvedenýho labelu standardem (i když najdou se výjimky v podobě jewel casu). Samo CD dostaneš s vloženym bookletem s plnou textovou přílohou, fotkama kapely a dalšíma nezbytnostma, který s titulním coverem, kterej najdeš i pod samotnym stříbrnym kotoučkem ve formě návrhu, tvoří vskutku oku lahodící balení. LP verzi představuje totožný grafický pojetí a vlastní nosič je průhledná radioaktivní žluť v nákladu 200 kousků (jen pro informaci debut byl na LP zelenej a ve stejnym nákladu).

Po grafický i fyzický stránce za mě jednoznačně spokojenost. Po hudební stránce mě zpočátku poměrně zaskočil odklon od špinavýho hrubýho thrashe k melodičtějším a celkově techničtějším polohám tohoto žánru, čemuž odpovídá i celkovej zvuk nahrávky, kterej mi přijde víc soft (a to je ze stejnýho studia), ovšem k aktuální tváři kapely se hodí. Nechci úplně psát, že Acid Force vyměkli, protože do Olympiče to má zatraceně daleko, ovšem je to znát velmi citelně (nejvíce na prvních tracích).

Místo noisu na debutu otevírá nový full promyšlená instrumentálka, která v pomalejších tempech nabízí řadu rifů i melodií dvojice kytaristů kapelky, který jsou silnou devízou celého uskupení. Na zvuk si je potřeba po debutu chvilku zvykat, ovšem po soustředěnym poslechu ho určitě oceníš stejně jako já. S další stopou dostaneš další překvápko v podobě změny polohy vokálu na takovej ten thrashcore styl, se kterym si i mimo jiný katyrový žánry kapelka v průběhu pětatřiceti minut taky začíná tykat. Skladba sice patří k těm delším na albu (tracky zde zaujímají stopáž od půl třetí minuty do pětiminutovek), ovšem díky muzikantský zručnosti a nápaditosti nudu nečekej. I když bicí baterie, převážně nemilosrdně odklepá doby kytaristům, ostatně jako na celý desce, blejskne se i nezbytnym a leckdy poměrně výraznym přechodem. Kytaristi v jednotlivejch skladbách, i když jsou velmi variabilní, nedělaj z desky i přes tučnou řádku sólový práce naštěstí kytarovou onanii a rifovačky stejně jako linky sázej se zručností vyhranejch bardů.

Nahrávka se zatraceně příjemně poslouchá, zaujme nejen punkovym duchem, kterej tam naštěstí pořád je, ale i melodičností, nefalšovanou rock n rollovostí nebo prací s tempy – ten Lemmy tam prostě sedí. Angličtina netahá sice za uši, ovšem i tak bych dal přednost mateřštině, kór s aktuální podobou vokálu a údernými vícehlasy přibližně v polovině desky. Stopáž nahrávky je s ohledem na vlastní hudební náplň optimální a na nudu, jak jsem již psal, se díky bohu nedostává. Kapela s druhou nahrávkou dospívá (např. trackem „Diamond Skin“) a s ohledem na dvě vydané desky lze očekávat do třetice opět nálož poctivý muziky, jen doufám, že už víc z původní syrovosti neubyde a Acid Force se budou držet minimálně agresivnější úrovně druhé poloviny desky, která minimálně u mě hraje prim.

4/5

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat