pondělí 16. července 2018

Aggressive Fest open air Česká Lípa


14.7.2018 – Arawn, Anthems,  Diligence, Elysium, Crippled Fingers, Incarnate, Horrible Creatures, Fleshless, Purnama

Celkem dost lidí se mě ptalo, kolikátej ročník českolipskýho Aggressive festu si letošního července vlastně užíváme. Odpovídal jsem jim, že vlastně už ani nevim, jelikož tahle vypečená akcička v režii dvou domácích partiček Crippled Fingers a Incarnate už nějakou tu řádku let do minulosti sahá…navíc v dřívějších ročnících ještě jako klubová záležitost a ne jako open air, jak jej známe z posledních let. Osobně jsem vynechal pouze zlomek ze všech proběhlejch ročníků, takže můžu objektivně posoudit jak festival v rámci svých možností a pořadatelských představ vyrostl a každým dalším rokem se šperkuje do jednoho bezchybnýho odpoledne pro každýho hluku chtivýho šílence.

Letošní ročník byl dle mýho subjektivního a vlastně i objektivního názoru prost všech chyb z ročníků uplynulých. Line-up byl krásně vyváženej, takže se krásně střídala nejen moderna se starou školou, ale i hardcore/metalcore s poctivou metlou. Změna zvukaře akci neskutečně prospěla. Zázemí pro fanoušky na nádvoří Vodního hradu Lipý bylo nachystaný bezchybně: kryté i nekryté posezení, občerstvení, keramickej záchod, merch od NTEY a BLP a to hlavní kvalitní kapely s kvalitním zvukem za lidový vstupný dvou stováků.

S ohledem na pořádající kapely, který si na akci samozřejmě taky zahrály, se nesl line-up jako každej rok v mezích uvedenejch stylů, což svým pojetím thrashcoru kompletně obsáhla ihned první partička z Mostu ARAWN, která vznikla poměrně nedávno na troskách předchozí kapely kytaristy a basáka Final Pain. Na pódiu byl na stránkách kapely proklamovanej soulad starý thrashový školy a novogeneračních core prvků vskutku znát. Čtyři borci sice měli těžkou výchozí pozici fest otevírající kapely, ale zhostili se tohoto poměrně slušně. Náznaky sterility v hudebním projevu vyvažoval energickej zpěvák chrlící texty z debutní fošny „Zrození“, ze který můžeš ochutnat na bandzonu kapely.

Nemám problém občas zabrousit do moderny, ovšem pražská partička ANTHEMS na mě byla poněkud už moc. Toť subjektivní pocit z podsamplovanýho setu plnýho těžkejch temp, kterej byl z objektivního hlediska ukázkou kompoziční vyzrálosti a hudební profesionality. Mix melodiky s čistym vokálem a očekávánejch těžkej rifů podala tahle pětka opravdu úctyhodně a pokud holduješ tomuhle ranku, určitě ochutnej jejich nahrávky včetně loňskýho debutního full albumu „Consciousness“ na bandzonu.

Místo v rozpisu uvedených ELYSIUM naskočili na stage DILIGENCE. Tuhle pražskou moderní deathovou partičku fakt nemusim představovat a silně zvažuju, jestli psát něco o jejich setu, jelikož kapela v čele se zpěvačkou Dahlien je minimálně pro mě synonymem jak pro kvalitní nahrávky, tak kvalitní koncerty…což se na nádvoří vodního hradu opět potvrdilo. Nespoutaná energie kapely jdoucí ruku v ruce s hudebním umem vyústila do prolomení hranice mezi fans a kapelou skokem zpěvačky mezi obecenstvo.

V boření hranic pokračovali následně i ELYSIUM, kteří si to v závěru brutálně střiženého death metalového setu nepostrádající techničnost hry namířili přímo na hradby vodního hradu. Kapelka už hraje nějakej ten pátek a na svým kontě má řadu nosičů (letos se chystá třetí full labum), což se projevilo během koncertu, kterej byl pro vyznavače smrtící kovu vskutku jednohubkou. S ohledem na charakter akce, na který vystoupí tahle parádička z Týnce nad Labem ke konci příštího měsíce, tě už teď zvu na letošní Metal for Hope na Hradě Trosky, o kterym bude podrobněji řeč na konci reportu.

Domácí a zároveň pořádající CRIPPLED FINGERS jsem viděl po delší době a vlastně poprvé s novym vokalistou. Domácí publikum, znalost prostředí a nová vlna energie tryskající z novýho člena hardcore ansámblu umožnila kapelce rozjet vysoce oktanovej set při kterym proběhla samo i výměna pozic na stagi a v publiku. Škoda jen pro mě nepochopitelný slabší návštěvnosti celý akce, ale o tom píšu vždycky a nebudu tě s tim zatěžovat.

Po hardcore masakru emerickýho střihu naskočili na pódium domácí časem prověření grindeři INCARNATE. Od kluků víš, co máš čekat a vždycky to taky dostaneš. Grind přímo od podlahy se znatelnym vlivem oblíbenejch hudebních skupin jednotlivejch členů s autorskym rukopisem kapely samotný. Samo se grindovalo o sto šest nejen na pódiu, ale i pod ním. Neodpustím si poznámku, že všichni stále čekáme na to CD pánové.

O thrash deathový partičce HORRIBLE CREATURES jsem už toho napsal v minulosti poměrně dost a o to větším překvapením byl pro mě jejich koncert, kterej mi vyvrátil předchozí lehčí pachuť nezáživnosti tvorby týhle karlovarský čtverky. Stará škola s oktany v červenejch číslech podaná s maximálním utržením ze řetězu. Je vidět, že do toho jdou borci na plno…za mě rozhodně palec nahoru! Čekni jejich nahrávky na bandcampu.

Děčínští nezmaři FLESHLESS nejsou pro lidi pohybující se na scéně žádnou neznámou kapelou. V Český Lípě mají navíc poměrně početnou fanouškovskou základnu, takže nikomu nevadilo, že zaskočili za vypadnuvší POPPY SEED GRINDER. O kvalitách koncertů a nahrávek, se nemá smysl rozepisovat…byla to prostě mela jako vždy. Při týhle příležitosti se sluší a patří trošku propagovat křest jejich nové desky, který proběhne 15. 12. 2018 na NTEY DF Winter Edition 2018.

A na závěr to nejlepší, což dnes platilo dvojnásob, jelikož turnovská blackened death metalová smečka PURNAMA předvedla nejlepší koncert, kterej jsem měl možnost od jejich vzniku vidět. Frontman Kuba Viták a jeho spoluhráči dělaj muziku nezjištně a navíc ještě díky ní pomáhají ostatním, kteří si pod vlivem zdravotního postižení či nemoci nedokážou pomoci vlastníma silama. Tenhle přístup k věci se odráží jak v hudební, tak v lyrický stránce věci…a zápal pro věc silně i v živejch vystoupeních. Pro mě jednoznačně TOP celýho festu. Pokud nebudeš moc dojet podpořit letošní Metal for Hope, o kterym již padla řeč v souvislosti s vystoupením Elysium a kde mimo jiné vystoupí i Diligence, kup si alespoň CD, protože prodej prvních sto kusů byl rovněž benefičním jako zmíněná akce, která se odehraje 25. 8. 2018 na Hradě Trosky.

Nezbejvá než poděkovat pořadatelům a popřát jim do dalších ročníků lepší návštěvnost, protože tahle akce zato stojí.

Fotky z akce sleduj časem na mejch stránkách, zatím mrkni na kvalitní fotečky od Jardy Creeda.

Grinch


Žádné komentáře:

Okomentovat