pátek 1. dubna 2022

12. 03. 2022 – ČAD, Hentai Corporation – Hvjezda, Teplice

Čehúni & Čoboláci Tour 2022 už názvem a plakáty na jednotlivé zastávky deklarovalo, že tohle bude nejen o kvalitní hudbě, ale i ostrovtipu, kterým ve svých vlastních mantinelech disponují jak Štefan Chrappa aka Pišta Vandal, tak Radek Škarohlíd.

No, když ti drtí kytaru a řve vysokoškolský pedagog, spisovatel, básník a moderátor a následně si mne v rámci show svoji bradavku čerstvý doktor v oblasti environmentální inženýrství, kvůli kterému se poměrně nedávno vracel celý/část honoráře…nemůže to být jen tak, že?

Jen taktak jsem také stihl začátek setu ČAD, který celou zastávku tour v teplické Hvjezdě otevírali. Standardní problém s parkováním v Šanově a obíhání betonového mostra, kde sídlí klub, mi dovolily proběhnout před nazkoušenou kapelu přesně na devátou. Začalo se pochopitelně z novinky “Medvede“, která je zatím k dispozici pouze na CD a pak až do historie k nahrávce “Súkromná Vojna“. Pištův elegantní projev a muzika, co ti leze pod kůži, to prostě nezklame. Nezklamalo to ani solidně plný a prostorově příjemně řešený klub a pod pódiem to žilo. Zvuk jak fík, ne moc ostré nasvícení a vykřičený přídavek. Nová deska ČADu drží směr a nabízí solidní kompromis mezi metal punkovými vypalovačkami typu “Železný mejdan“ a střednětempými až pomalými peckami jak “Démon smútku“ nebo “Stroskotanci“, které chybějící oktany dorovnávají kompoziční intenzitou. Obal je skvost…prostě si to kup.

K dispozici bylo samozřejmě distro, sem tam se vynořila z přítmí známá tvář a na stagi už zazněly klávesy HENTAI CORPORATION. Set těchto atypických rock/thrasherů jsem na rozdíl od předchozí metal punkové vichřice shlédl z klidného prostoru za zvukařem…co kdyby se začaly rozdávat zase pěsťovky, ale Teplice nejsou evidentně Dačice a na přání všeho ne dobrého do Kremlu zazněly pouze souhlasné reakce. Zdejší publikum vybavené kapelním merchem vědělo, do čeho jde a radost ze setu byla evidentně na obou stranách. Abych přiznal barvu, tak i když pro mě nakonec byli dle očekávání TOPem večera ČAD, tak to bylo jen o Škarohlídovu bradavku v cílové rovince s přídavkem stejně divokým jako celý famózní set plný skvělých muzikantských výkonů.

Třetí kapelou večera byli ústečtí NEEREA, které jsem díky opačnému line-up oproti očekávání vynechal.

Co napsat na závěr, snad jen…choď na koncerty a nebuď kretén.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat