sobota 30. dubna 2022

15.04.2022 – Morthymer, WAYD, Fishartcollection, Holotropic – Liberec, Azyl

Česko-slovesné Easter Minitour 2022 čítalo tři zastávky: Praha, Liberec a Brno. Logicky padla karta na Liberec a to nejen s ohledem na dojezdovou vzdálenost, ale i klub samotný. Hudební menu převážně metalového a technického rázu i kacířské pivo s obsahem alkoholu 6,66%...slibný večírek.

Jako první se představili MORTHYMER. Česká kapela složená z kytaristy a bubeníka z již nefungujících litoměřických Keep on Rotting doplněná o bývalého basáka Deathstar. Den před libereckým koncertem způsobily svým pojetím technického a moderně pojatého metalu v pražské Vopici poměrně poprask. Že to bylo oprávněně, jsem pochopil ihned po úvodní dvojici skladeb. Sice bez zpěvu, ovšem o to s větším důrazem na kompozici využívající nejen progresivní postupy, ale i djent. Na konci skvěle nazvučeného setu ohromná spokojenost a jednoznačné doporučení na sledování kapely na webových profilech/návštěvy nejbližšího koncertu a hlavně poslechu ukázek na bandcampu.

Jako první ze tří slovenských hostů zahrála pro mě doposud neznámá (jako dnes prakticky všechny) kapela WAYD, jejíž kořeny sahají až do roku 1994. Zčernalý a opět technicky laděný death metal disponující řadou melodických linek a poměrně chytlavých pasáží. Vyhranost jednotlivých hudebníků a skvělý zvuk nabídly opět chutný hudební zážitek, ovšem bohužel pro velmi malé publikum. V Azylu prostě ten metal úplně doma není, no…škoda. Letošní singl od kapely mi šmakuje stejně jak poslední, 15 let staré, řadové album. Velmi dobré a zároveň netuctové.

Tuctová nebyla ani následující crossoverová vypalovačka s foukací harmonikou FISHARTCOLLECTION. Přepálený zvuk sice rozhodně nepomohl klíčovat leckdy až kakofonické postupy čtveřice hudebníků, ale i tak si přítomní mohli užít střet hudebních světů, které k sobě nemají často úplně blízko…včetně coverky „Poison“ od Nicole Scherzinger. Tempa jak na houpačce, angličtina, slovenština, vysoké nasazení a svítící maskot v podobě rybí kostry. Pokud neznáš, zkus to.  

Z progresivní pětice hudebníků HOLOTROPIC dorazili do Liberce pouze tři. I přes tento hendikep předvedli parádní set plný extrémní muziky. Technický s notnou dávkou progresivity a přesto s neuvěřitelným tahem na branku.  Tohle jsem si bez debat užil nejvíce a předpokládám, že plnohodnotná sestava s řadou předchozích hudebních zkušeností by mě rozbila na prach jako jejich nahrávky…navíc visí ve vzduchu nová deska. Zatím si poslechni debutní album Permeate.

Tři slovenské kapely, ve třech dnech a třech městech s českou třešničkou. Velikonoce začaly vskutku stylově…jak přesně napsal organizátor.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat