čtvrtek 8. září 2022

30.08.2022 – Benefiční last minute koncert – BEZLAD - hc/punk/oi z Ukrajiny + support

Dostali víza a po týdnech strávených v charkovském metru jedou Evropou šňůru koncertů na podporu Ukrajiny... Nebýt tenhle přesah, tak bych určitě nevyrazil na oi punk a ještě v úterý, když pak následuje středeční zombie walk v práci. Ovšem tohle si podporu rozhodně zasloužilo a muzika byla minimálně pro mě až na druhém místě.

Na akci věnoval pivovar Volt sud Jiskry - 11° ležáku, ze kterého se točilo pivo za 70 Kč či více a celý výtěžek šel na podporu Ukrajiny. Stejně tak kapela samotná měla donate kasičku, do které mohla na všední den početně nevídaná skupina přispět. Bohužel nedorazil nikdo z ukrajinských uprchlíků, ale matky s dětmi mají večer jiné věci na práci než křepčit na punkovém koncertě. Navíc z osobní zkušenosti vím, že řada uprchlíků se drží stranou a to nejen z důvodu v podobě hrůzných zážitků na Ukrajině.

Hudební program, na kterém se věkově sešli tři generace, což bylo neskutečně povzbuzující, odpálila místní provařená kapela THE MUCH BETTER, která po delší době vystoupila ve čtyřech – tzn. s basovou kytarou, což dodalo setu spolu s kvalitním zvukem poměrně mohutný podklad. Navíc mi přišlo, že zpěvák zapracoval na variabilitě hlasového projevu, dokonce až někam do hlubin growlingu, což mě také velmi potěšilo a celkově zpříjemnilo už tak dobrý set. No a nebyl by to Liberec, kdyby se vše nezahalilo do mlhy, která by se dala krájet, takže foťák jsem ani nevytahoval a nakonec tím nepřišel ani o píď výborných hudebních zážitků z produkce těhle liberečáků, kteří po překonání jepičí životnosti řad hudebních projektů, mohu směle nazývat zaběhnutou libereckou kapelou. Ve všech směrech variabilní hardcore emíčko s českými texty, pečlivě budovanou atmosférou a řadou nezaměnitelných nejen hudeních trademarků.

Před vlastním vystoupení BEZLADu byla možnost zakoupit merch v podobě triček, mikin a nášivek. Osobně jsem zvolil proti okupační modré triko se žlutobílým potiskem s motivem z plakátu, který vidíš u článku. Crew, která přijela s kapelou v dodávce, byla překvapená, když přítomní odmítali vracet rozdíl mezi cenou triček a na stůl položenými bankovkami. Možná i tím, že ne všude se kapela bohužel setkala se vstřícnými reakcemi…stačí se podívat na profil RVHP. Ostatně, když kapelu můžeš vidět na Riot over the river po boku Los Fastidos nebo Rozpor, nezabýval bych se tím. Takže pokud si kapelu na jejich zastávkách v ČR prozatím propásl, piš si 17.9. Praha Cross. Ale zpět k hudební náplni akce, která byla pro mě teda velkým překvapením, jelikož živě muzika kapely nejen vyzněla logicky úderněji než ze záznamů na netu, ale vyloženě me chytla hned od první skladby. Úderný oi punk s hardcorovou silou nabízel nejen uvedenou údernost, ale i líbivé melodické party. Mezi jednotlivými tracky došlo samozřejmě na řadu emotivních prohlášení v angličtině o okupaci Ukrajiny…Russian warship, go fuck yourself!

Kromě solidarity, která se hardcore punkové scéně ještě stále nosí, došlo i na most pit. Vybralo se poměrně hodně peněz, které poputují, tam kde jsou potřeba a kdo nepřišel a mohl…idi na chuj!

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat