čtvrtek 29. června 2023

15.06.2023 – Gorgatron, Rottenness - Liberec Azyl

Ani si nedokážu vybavit, kdy byl naposledy v Azylu takovýhle death metalový nářez. Bohužel obecně metal v tomhle klubu nefrčí, což se vždy podepíše na návštěvnosti a ne jinak tomu bylo i dnes. Proč tomu tak je, je na delší diskuzi.

Každopádně, kdo přišel, rozhodně neprohloupil. Jako první se představili GORGATRON ze spojených států. Tahle pětka hudebníků ze Severní Dakoty předvedla smršť toho nejlepšího, co můžeš ze staré školy death metalu slyšet. Téměř dvacet let na scéně, tři řadová alba a libové ípko z loňského roku s coverem od Sepultury “Dead Embryonic Cells“, který vypálili i na živo. V němém úžasu jsem si koupil kazetu. Nasazení doslova i pro pár desítek šílenců, kteří nevyrazili na tematický Czech Death Fest, bylo hodné velkého aplausu, jenž kapela také nakonec sklidila. Řada domácích partiček by samozřejmě mohla k amíkům na seminář skromnosti. Tohle za dvacet let na scéně uzrálo neskutečně.

V hudební krasojízdě pokračovali i ROTTENNESS, kteří do death metalu nacpali pořádnou porci brutality včetně nějakého toho grindového postupu. Ostatně scény znalý člověk tohle čekal už při pohledu na trika hudebníků jako Dying Fetus nebo Cryptopsy. Personální provázanost s předchozí kapelou, nefalšovaná americká brutalita a pověstná nespoutanost mexických hudebníků vytvořily vskutku vražedný koktejl, kterému jsem nakonec přišel na chuť i přes počáteční rozpaky ze stereotypnosti brutálního death metalu, kvůli které si v téhle hudební škatuli fakt vybírám. Provázanost dotáhl k dokonalosti další člen Gorgatron, který si střihl s kapelou cover od Corosion of Conformity. Kořeny kapely sahají až do devadesátých let, takže je celkem logické, že kapela jede aktuálně v obměněné sestavě, která jí vlila krev do žil. Hodně hutné, hodně mosh. Nasazení stejně jako u tour parťáků stoprocentní, a to i přes technické potíže jednoho kytaristy.

Zvuk standardně skvělý jako zázemí klubu.

Jinak EU tour obou kapel vrcholí na světovém svátku extrémní hudby, kterým je samozřejmě proslulý Obscene Extreme, kde se doufám všichni po roce opět ve zdraví sejdeme a za týden provedeme potřebný duševní restart nejen ve skvělé hudební společnosti.

Další akce v Azylu sleduj zde. Pár obrázku najdeš zde.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat