úterý 13. června 2023

Neugerswood 2023

Neugerswood a projekt v Käthe-Kollwitz-Straße je již dvacet let skryt internetu. Kdyby mě na tohle místo a potažmo na víkendovou akci Neugerswood neupozornil Míra z NoVida, zůstalo by to nadále skryto i pro mě. Sakra, říkám si, když sleduju jaká hudební jména prošla tímhle prostorem, a to jen z toho mála, co se dozvíš z ústní lidové slovesnosti nebo z tour posterů. Jen pro představu Bloody Phoenix, Los Rezios, La Casa Fantom nebo aktuálně Visions of War.

Letošní Neugerswood padl na víkend 9.-.11.6. a jeho hlavním lákadlem byla belgická crustová legenda Vision of War. Osobně jsem festival navštívil “pouze“ v sobotu (v pátek byli v Liberci Votiv), kde jsem po obhlídce úžasného prostoru viděl tři ze čtyř vystupujících kapel. Projekt v Käthe-Kollwitz-Straße tvoří větší budova s nevelkým pozemkem. V Německu se na koncertech obecně nespěchá a ani zde to nebyla žádná výjimka. První kapela začala hrát ve čtvrt na deset v otevřeném zahradním stanu pro cca 50 až 100 lidí, což byla asi i celková účast. Byl tedy dostatek času ochutnat místní samoobslužnou kuchyni a strávit příjemný podvečer ve stínu vzrostlých stromů. Hodinu před začátkem hudebního programu začal hrát DJ a skupinky místních i přespolních punx se o sto šest fotily v přenosné fotokabince. 

Jako první se představili s kalifornským feelingem lipští UNCUT PRIMO. Zvuk nebyl vůbec marný. Tahle kolize punk rocku a poctivého rock & rollu působila živě zatraceně chytlavě. Charismatický frontman a melodické linky dvou kytar obstaraly parádní úvod do divokého hudebního večera mezi lampiony a různými barvami nasvícenými stromy. Jen pro zajímavost jednu z kytar drtil basák z Visions of War. Jako druzí naštěstí s ohledem na pokročilý čas naskočili VISIONS OF WAR, což byla totální crust core apokalypsa. Hrálo se logicky hlavně ze dvou posledních vražedných splitů s Arrogänt a Simbiose. Neskutečně intenzivní d-beatový hmoždíř pročesávaly silně agresivní hardcorové postupy. K tomu dvě kytary a nelidský řev Stefa. Před pódiem se rozjel solidní mosh pit a bez přídavku to neskončilo. Od Obscene Society festu mě žádná kapela nedonutila se hejbat celý set…až tihle belgičani, které jsem dodnes znal pouze z elpíček. Hodně mě bavila i následující kapela ENSIMISMARSE, která v sestavě drum and bass předvedla řadu melancholických melodií vybuchující v samém extrému power violence či přecházející do black metalových vichřic. Nechyběly extrémní vokály, zápal pro věc a skromnost těmhle kapelám vlastní. Z důvodu mizerně nasvícené stage nenajdeš v galerii žádnou fotku z tohoto setu, ale byl skutečně záživný. Dvojice končila až po půlnoci, takže na punk rockové KACKACHLACHT už s ohledem na zpáteční cestu nedošlo.

Fakt by mě zajímalo, kde získat program/odebírat novinky o koncertech, protože na tenhle prostor evidentně neexistuje ani e-mail, přes který jedou v ČR i největší hardcoráci jako je Mičl z Průmyslovky. Každopádně tahle po všech stránkách rajská zahrada (po vstupu do areálu bez debat doslova) mezi fabrikou a kolejema na periferii Neugersdorfu stojí rozhodně za návštěvu.

Pár fotek z téhle krátké zastávky na Neugerswoodu najdeš ZDE.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat