úterý 6. března 2018

Osm otázek pro Kubu Vitáka (Purnama, New Hate Form, Metal For Hope)


Takže...jsem fakt rád, že se povedlo uskutečnit na Crumpitu první minirozhovor právě s člověkem, kterého si vskutku velmi vážím a to s hudebníkem a aktivistou Jakubem Vitákem. V rozhovoru níže se dočteš o Kubovejch hudebních i občanskejch aktivitách, který rozhodně stojej za pozornost. 


V poslední době došlo v kapele Purnama k několika změnám, můžeš nám přiblížit, jaký změny kapela prodělala, co k nim vedlo a kam se bude Purnama dále ubírat?

Ke změnám v kapele už se nějaký čas schylovalo. Opustil nás náš bývalý basák Jarda Bejr a rozloučili jsme se i s bubeníkem Petrem Liebichem. Oboum klukům vděčíme za hodně a byli to oni, se kterými jsme vybudovali základy Purnamy na kterých teď stavíme. Nerozešli jsme se vůbec ve zlém. Oba borci teď mají své rodiny a hudbě nemohou věnovat tolik času. V Purnamě jsme se rozhodli vystoupit z bludného kruhu a začít na hudbě makat ještě víc než kdy před tím. S tím souvisí nová image, postoj k naší hudbě, fanouškům a celkově i k nám samotným. Viděl jsi nás již nalíčené a vystupující s ohněm a krví. Byla otevřena nová brána temna a zuřivosti, které jsme vždy chtěli dosáhnout, ale věděli jsme, že klíčem nám musí být až skvěle zvládnutá muzika. Toho teď dosahujeme s Václavem Lhotou novým bubeníkem a basákem Pavlem Bukvicem. Celkově jsme si vším více jistí a chceme naší hudbou dobývat ale zároveň si vážit všeho, čeho se nám může dostat. A to tedy v současné sestavě Já ( kytara zpěv ) Václav Vaníček ( Kytara ) Václav Lhota ( bicí ) Pavel Bukvic ( basa )

CD nebo vinyl? Vím, že debutní album Purnamy „Lioness“ vyšlo na CD, jak seš s odstupem času spokojenej s nahrávkou a formátem jejího vydání?

 Spokojený jsem moc, a to i s formátem vydání. Ale naše CD Lioness beru jako první uzavřenou kapitolu, na které by se mělo budovat dál. Již teď se pomalu připravuje další materiál na nový počin a chci, aby v něm byl cítit ještě mnohem víc vývoj Purnamy. K Lioness mám osobně velký a hluboký vztah. Beru to tak, že byla vytvořena živelně a přirozeně. Tak to musí zůstat i nadále a k tomu ještě přidáme tu zmíněnou jistotu a vývoj v kapele. Jsme prostě mnohem víc jednotní než kdy předtím. Navíc opravdu mohu říct a dám za to ruku do ohně, že díky Pavlovi a Václavovi jsme i mnohem silnější. To se odráží na hraní CD Lioness na živo i na nové tvorbě, která již vzniká.

Co tvoje další hudební aktivity? New Hate Form? Vybavuju si ještě jednu kapelu v předchozích letech, ovšem fakt si nemůžu vzpomenout na název, funguje ještě? Chystáš ještě něco dalšího?

Myslíš deathcore/metalcore Capture or Kill. Ty fungují stále, ale musím říct, že již dost příležitostně. No a New Hate Form i Purnamu tvoří vlastně z velké části stejní členové. V NHF hrají navíc Honza Tábor (Kytara) a Adam Beránek (Bicí). Honza Tábor je motorem a mozkem celé NHF. Tvoří hudbu, samply, riffy, texty a celkově dává tomuto projektu podobu atmosférického death/doom metalu. Já osobně jsem za jeho tvorbu moc rád a je mi ctí vystupovat v téhle kapele, jako zpěvák. Je to úplně zas jiný zážitek a díky tomu, že hudbu NHF tvoří hlavně Honza tak se mohou obě kapely od sebe stále lišit. Za sebe nic dalšího nechystám. Tvořím si sice doma do šuplíčku nějaké písničky a tvorbu, ale tu si ještě nějaký ten čas nechám pro sebe.

Klubovky nebo festivaly? Co preferuješ a proč? Na negativní se ptát nebudu, ale na pozitivní rozhodně ano…takže máš nějakej extra pozitivní zážitek v rámci svýho hudebního vystupování v posledním roce?

Nechci, aby to vyznělo nějak neuvěřitelně, ale za mě jsou extra pozitivní asi všechny koncerty, co jsem doposud odehrál. Samozřejmě koncerty Metal for Hope v jistých ohledech dost vedou, ale hudba je mojí vášní a životem. Užívám si jak klubovou scénu, tak festivalovou. Oboje má své kouzlo. Nejvíc úžasný pocit je, když člověk odehraje hudbu, co miluje a ještě tím pomůže někomu, kdo neměl v životě tolik štěstí. To se děje na našich koncertech Metal for Hope.

Velký téma s tebou spojený je „Metal For Hope“, v lednu už si na pódiu při jednom koncertu nastínil, že chystáš pokračování hudební benefiční akce na hradě Trosky. Můžeš tedy upřesnit informace o chystanym koncertu?

Ano zmínil jsem se o našem již čtvrtém ročníku Metal for Hope metalového benefičního koncertu na hradě Trosky. Pokud vše půjde tak jak má, tak se letos 25.8 2018 na nádvoří hradu opět uskuteční. Jaké kapely a pro koho to letos bude, ještě nemohu říct. Vše snad již brzo upřesníme na naší fb stránce Metal for Hope nebo stránce Purnamy. Hodně ještě záleží na tom, zda se podaří sehnat jako loni dotace …

„Metal For Hope“ obecně…jak si aktuálně tento spolek (tuším, že máš tuhle aktivitu takto zapsanou) stojí? S kým aktuálně spolupracuješ? Nabíráš další pomocný síly z řad lidí/kapel na scéně? Jak vybíráš, koho z benefice podpoříš, protože předpokládám, že obdobnejch zařízení, který doposud obdržely podporu z aktivit „Metal For Hope“ je poměrně hodně.

Ano Metal for Hope je zapsaný jako spolek. A za celou dobu působení máme za sebou jen úspěšné koncerty, které se každým rokem rozvíjejí a zlepšují. Momentálně v Metal for Hope preferuji kvalitu před kvantitou a tento rok se zatím chystají pouze dvě akce, z nichž jedna je onen zmíněný koncert na Troskách. Další chystanou věcí za Metal for Hope bude vydání CD s mou již zmíněnou druhou kapelou New Hate Form. Výtěžek z prvních sto prodaných CD chceme věnovat Nadačnímu fondu Šance onkoláčkům. Stejným způsobem jsme to udělali i s Purnamou, kde se nám podařilo získat 27 300,- Kč z CD Lioness. Ohledně spolupráce jsem ve spojení s několika lidmi, se kterými spřádáme ještě další plány, o kterých teď zatím ještě nechci mluvit. Nicméně bez zapojení dalších lidí a kapel, účinkujících na koncertech Metal for Hope, by úspěšnost nebyla zdaleka taková. Vždy vybírám tým lidí a kapel účinkujících na našem koncertě tak, aby se v závěru jednalo o jednu velkou spolupráci. Jediný ne úplně pozitivní pocit na tom všem je, že člověk nemůže pomoci všude, kde by chtěl. Snažíme se vybírat vždy tak, aby pomoc šla tam, kde je nejvíce potřeba. Další důležitou funkcí Metal for Hope je motivace ostatních lidí, aby pomáhali. Protože je důležité dělat aspoň něco, než vůbec nic a to i přesto, že člověk nemůže pomoci všem.

Kupuješ si nahrávky? Seš další z řady fanatiků, který vyhazujou oblečení, knihy a dokonce někdy i věci drahý polovičky, aby měli kam dávat nový kousky do sbírky? Pokud alespoň částečně ano, tak jaký alba sis v poslední době pořídil.

Takový fanatik úplně nejsem :D. Ale když už si nějaké album pořídím, tak většinou kapel se kterými jsme hráli. Věci mé drahé polovičky vyhazuji jen omylem, jako se mi stalo v nedávné době.

Na závěr nastřel pět jmen z tuzemský a pět ze zahraniční hudební scény, který tě během loňskýho roku něčím zaujaly. 

Z těch tuzemských Degoryen, Cover prolapsed a Diligence. Ze Slovenska určitě kapela Čad a Catastrofy. A z těch zahraničních Amenra, Swart Crovn, Advent Sorrow a Igorrr.

Otázky sázel Grinch, odpovídal Jakub Viták - realizace únor 2018

Žádné komentáře:

Okomentovat