sobota 13. května 2023

12.05.2023 – Origin of Infinity, Malignant Tumour, Fatal Punishment - Hudební klub Le Garage Noir Děčín

Do Děčína na metalové koncerty se mi po pravdě už moc jezdit nechce, ale tady to nešlo jinak. Jednalo se totiž o stále poměrně vzácné živé vystoupení moderní death metalové kapely Origin of Infinity, která sklízí oprávněně pozitivní reakce všude tam, kam se jejich nahrávky dostanou. Akci navíc spolupořádal její bubeník Levi a na místě byl i logicky s distrem v rámci svého labelu Dead Maggoty Productions obsahujícím řadu konečně vydaných klenotů tuzemské undergroundové scény.

Další pozitivem akce byl prostor Hudebního klubu Le Garage Noir Děčín, kde jsou obdobné kapely, snad až na vystoupení Hentai Corporation spíše výjimkou. Akci na desátou hodinu večerní s ohledem na program kina (klub se nachází v budově kina Sněžník) zahájili právě ORIGIN OF INFINITY. Intro, decentní světla a pak už jen precizní metalový válec s mohutným moderním zvukem a dvěma vícestrunnými kytarama, které se krom výměny rifů a linek prostřídaly i v sólové práci.  Vše umocňovaly strojové bicí a léty i mnoha kapelami prověřený growl. Kořen téhle kapely v podobě ústřední dvojice Levi (bicí) a Vládin (kytara), na které Origin v roce 2017 vznikly, sahá téměř dvacet let zpět do death metalové kapely Nekrolog. Původně studiový projekt Origin of Infinity, na kterém Vládin nahrával všechny kytary a zpěvy si odskočil nahrát vokalista Victims, vypustil dvě skvělé nahrávky. Jak debutní full album “The Last Day on Earth“, které tehdy zaujalo i Juraje Harína ze SMA (R.I.P.) a vydal jej i na CD, tak EP “Ocvltism“ (obě si kapela vydala sama na dvanácti palcích). Následoval sedmipalcový singl “Chronosphere“, kde se už objevil druhý kytarista Jakub Vácha a poslední (loňská) řadovka “After The Slumber“, kde krom všech uvedených hraje basu a další kytaru Honza Kapák a za vokálem se s Tomášem Hospodkou (Victims) objevuje i Jirka Krš (Cutterred Flesh, Pandemia). Oba asfalty si opět kapela vydala sama. Kazeta a CD poslední řadovky pak vyšla na Leviho labelu Death Maggoty Productions, který vznikl v pravěku s Nekrologem a tím kruh se uzavřel. Aktuální živou sestavu, ve které kapela odehrála již pár koncertů včetně tohoto dnešního, doplnil Tomáš Tilner (ex-Livores Mortis, ex-Laniena Mentis , ex-Deaf & Dumb, ex-Depressive Reality). Tomáš zpívat umí a dnes to opět dokázal. Samotný koncert byl přehlídkou skvělého muzikantství a svěže znějícího moderního death metalu s prvky coru a djentu. Statické vystoupení od obdobného setu bylo očekáváno a zvuk byl na daný prostor vskutku povedený. Skvělý set!

Ostravskou stálici MALIGNANT TUMOUR asi není potřeba představovat. Minimálně tedy její aktuální a velmi úspěšnou metalickou crust ´n´rollovou podobu. Její historické tváře chorobného grindcoru nebo skvělého mincecoru či crustu, by určitě stály za připomenutí, ale nebudu článek natahovat. Ostatně kdo nezná, může naposlouchat třeba prostřednictvím kolekce “ ...And Some Sick Parts Rotting Out There 1992 – 2002“ nebo dalších (vyšlo jich dost). Případně lze kapelu zmapovat pomocí dokumentu "The Way Of Metallist 1991-2016". Aktuální tvář Malignantů tvoří samozřejmě poslední album “Mentalist“ a s přivřením oka se dostáváme až někam k “Burninhell“. Zábava, rock´n´roll, metal i punk a velká porce nadsázky z pódia. Energické sety jsou jejich předností a ani v Děčíně tomu nebylo jinak, a to přes ne moc dobře nazvučené kytary. Zazněly velké hity z posledních desek, pivo teklo proudem, ovšem komorní ráz akce i v tak poměrně velkém městě to moc nerozbouřilo. Škoda, koncert to byl bez debat povedený…teda až na jednoho banána, který si splet Václavák s tímhle klubem a přišel šířit Putinovo poselství se "zetkem" na čepici přímo před stage…ale to je prostě Děčín, kde se politika do metalu netahá, přece.

Poslední set, který startoval až po hodině duchů se skluzem, na kterém se podíleli i MM, patřil litoměřickým thrasherům FATAL PUNISHMENT. O této kapele jsem slyšel jen samá pozitiva, ať už od pořadetele Leviho, který na DMP vydal jejich ep nebo od dalších nadšenců na debutové album “Age Of Madness“, které stejně jako Faüstům vydal německý label Witches Brew. Jako musím uznat, že zvěsti ani trochu nepřeháněly a kdybych nemusel set i s přídavkem přes únavu vyloženě dožít, kvíknul bych nadšením. Uchu lahodící variabilita kompozic i vokálního projevu, skvělé hráčské výkony od vynikající kytary přes s lehkostí odehranou basou po náhradního bubeníka, který se musel set narychlo naučit…což teda stálo kapelu pár zcela pochopitelných zaváhání. Tahle thrashárna čerpala od klasického heavy metalu až po moderní nášlapy a pak zpět k pizza thrash metalu (v dobrém slova smyslu). Vypisovat všechny odkazy na tuhle scénu, které jsem chytil během koncertu, by opět poměrně natáhly článek, takže napíšu pouze…překvapení večera. Rozhodně doporučuju jejich debut.

Doporučuju i návštěvu klubu, ve kterém se dělá spousta kvalitní muziky.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat