středa 3. května 2023

Plexis P.M. - Live 1985

Právě držím v ruce prakticky ještě horkou novinku v podobě limitované edice vinylu se záznamem živého vystoupení legendárních Plexis z roku 1985 (Stará Lysá a Hudební parník Vltava). Desku vydal stejně jako dvě poslední řadová alba kapely label Papagájův Hlasatel Records. LP vyšlo po rozpadu kapely zapříčiněném úmrtím frontmana Petra Hoška (1967-2023). V téhle sestavě (Hošek, Brož, Vitáček) s přibraným kytaristou natočila kapela po demosnímku ze sametového roku 89 v roce 1990 legendární album “Půlnoční rebel“, které je nejen na dobovém vinylu sběratelským artiklem, ale na CD jej již potřetí vydal Monitor, což potvrzuje jeho hudební kvality. 

Psát cokoli o historii této kapely, je v podstatě s ohledem na jejich postavení na domácí punkové scéně, nošením dříví do lesa, teda tady spíše piva do hospody. Takže se pojďme podívat na zpracování této archiválie, kterou LP bezpochyby je. Standardní papagájova kapsa obsahuje krom vlastního LP (bílý limit 250 kusů, případně černá deska) také rozevírací přílohu s dobovými fotografiemi a vzpomínkami pamětníků, včetně do textů kapely zainteresovaného – kup si desku a vše se dozvíš…třeba i to jak se dostala k mikrofonu na parníku herečka Jitka Asterová.


Samotná nahrávka zní totálně sígrovitě. Při poslechu se mi vybavují scény z dokumentu, kde členové F.B.P., v jejichž společnosti materiál také vznikal, cpou se šílenými výrazy “fakáče“ do kamery. Zvuk je samozřejmě úměrný dobovým možnostem, ovšem o čitelnost/poslouchatelnost se bát nemusíš. První strana obsahuje devět písní z parníku, které startují coververze od The Exploited a Sex Pistols (úplně původně od Boyce & Hart) s českými texty nejen z pera frontmana Visacího Zámku Jana Hauberta, který s Plexis i chvilku hrál, když kumpáni ze Zámku museli nastoupit na vojnu. Autorské písně v podání třech hudebníků jsou poměrně kratší než coververze, ovšem je jasně znát, čím jsou ovlivněné a do hudební agresivity či do pomyslného plivnutí do obličeje všemu, čímž hudebníci pohrdali, si nic nezadají se zahraniční inspirací. Kromě šíleného běsnění se našel čas i na nějaký ten vtípek na Nenu, Olympic nebo na trefu do vlastních řad. I když některé texty i hudební postupy působí dnes již až úsměvně, je to obraz začátku legendární skupiny a přeneseně i formování punku v Československu. V závěrečném tracku áčkové strany hostuje neméně sígrovsky i zmíněná Jitka Asterová.  

B stranu s dalšími devíti stopami otevírá plexisí verze Sham 69 a dalších The Exploited. Z coverů zazní ještě Blitz a CCCP. Mezitím jsou další autorské věci, tentokráte od páté stopy (to je když Asterová podruhé dořve) i z koncertu Stará Lysá, který ukončila, jak bylo tenkrát velmi časté Veřejná bezpečnost. Texty už si tady tvořil sám Petr Hošek a kapela během záznamu ze Staré Lysé působí i ucelenějším dojmem (přesto je občas jedno, kdo kam sáhne). Stejně jako záznam z parníku má tenhle otisk do vinylových drážek opravdu skvělou atmosféru.

Na desce se objevuje i skladba, kterou kapela hrála do poslední chvíle. “Sid Vicious byl nevinnej“, kterou jsem si dal na živo ještě na sklonku roku 2021. Dík Pavlovi Frimlovi dolů do Říčan a Petrovi Hoškovi nahoru...prostě nahoru. Moc pěkné! Jako fanoušek kapely…děkuju a desku doporučuju do sbírky!

-/5

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat