pátek 26. května 2023

24.05.2023 – Crua, Solitär - Liberec Azyl

Uprostřed pracovního týdne a slušně plno. Tohle zajistila nejen anarchopunková CRUA z daleké Brazílie, ale i v Liberci populární pražská d-beat partička SØLITÄR. Zpěváka jičínských BRAINDEAD bohužel zkosila viróza, takže náhradní termín jejich koncertu je 9. června, pokud máš zájem a pokud tedy nedáš v Liberci přednost koncertu P/\ST v Bunkru.

Jak jsem už uvedl, pražští d-beat punx SØLITÄR mají v Liberci silnou fanouškovskou základnu, což je fajn, protože se jednalo o další azylácký koncert s velmi příjemnou návštěvností. Skvělé pro kapely i pro klub. Už jsem to psal v reportu z loňského chilli festu, tahle partička je složená z různorodých hudebníků a každý do tohohle d-beatového hmoždíře přináší to svoje, takže kromě nezbytného a neúprosného kolovrátku s dvěma uřvanými vokály dostal návštěvník akce i porci hardcoru nebo power violence. Opět mě zaujaly zejména zpěvy a bicí, které to teda tlačily neskutečně. Pozvat SØLITÄR bylo od pořadatele velmi prozíravé, jinak by s ohledem na vypadnuvší Braindead neměla brazilská kapela žádný support. Informace o kapele krom zmínky o koncertech na webu nenajdeš, budeš muset navštívit koncert nebo pro částečný náhled alespoň youtube.

I přes třeskutý set pražáků poněkud povadlé publikum rozproudila až brazilská CRUA stojící překvapivě zejména na stupňujících se a k pohybu vybízejících partech nikoli na anarchopunkových diktátetch á la Aus Rotten, od kterých měla zpěvačka mikinu. Fanoušci v Liberci byli bohužel ochuzeni o hallové zkreslení zpěvu, protože harmonizér dělal brikule a nakonec ho prostě během zvukové zkoušky museli odpojit. Zpěvačce v mnoha syrových textových poselství ze života poblíž Sau Paula zdatně pomáhala kytarista. Basák si evidentně koncert neskutečně užíval. Jen z toho bubeníka jsem měl takový zvláštní pocit, protože nevím, jestli jednotlivé jihoamerickou živelnost nepostrádající kompozice měly obsahovat přesně to, co v klubu zahrál...znělo to občas dost improvizovaně. Každopádně to nemění nic na tom, že ve výsledku to byl skvělý a zatraceně energický koncert, kdy se po stropě neproběhl nejen jeden z fanoušků, ale částečně i zpěvačka, ze které byla cítit nejen skromnost, ale i nadšení z odezvy publika…ostatně jako z ostatních členů kapely. Po setu se zaprášilo nejen po asfaltech v podobě doposud jediného alba kapely, ale zájem byl i o trika a benefiční předměty na řešení mnoha brazilských problémů. Ostatně jak poznamenal během setu jeden fanoušek…Fuck Bolsonaro.

Další akce v Azylu sleduj zde.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat