úterý 9. května 2023

Wet Dream War Machine - Songs of Joy and Recreation

Když jsem zhruba před měsícem vyrazil na koncert do polského Atelieru Wolimierz, bylo pro mě jméno Wet Dream War Machine neznámé a prakticky pouze jedno z mnoha na plakátu. Po koncertu jsem si ovšem odvážel obě jejich nahrávky na kazetách a netrpělivě vyhlížím LP vydání té druhé “Songs of Joy and Recreation“, což je vskutku povedené debutní album.

Tahle poměrně mladá berlínská parta, která je na informace o sobě na webu velmi skoupá, což je vlastně jeden ze znaků nové vlny “sígrovitých“ kapel jako jsou u nás třeba Vole nebo Kurvy Češi (asi jako když neocrusteři hráli před lety zásadně zády k lidem), produkuje dle vlastního označení raw & noisy sludge infused hardcore punk. Já bych jen dodal, že se na nahrávkách nebojí ani EBM nebo metalových prvků.

Z letmého poslechu a následného i přes přehulený zvuk libozvučného setu jsem si odnesl kolizi právě zmíněných Vole s taktéž berlínskými GAU. Syrová, neurvalá, nahólovaná, odpudivá…asi jako když Steve Haris přišel v sedmdesátých letech v Anglii na koncert Sex Pistols a cítil absolutní zhnusení produkcí…přehrávka. Přesně takový, tentokráte pouze jen obrazný, plivanec a pěstí do obličeje jsem dostal a byl jsem vskutku zvědav, jak tahle nová hudební revoluce obstojí bez litrů potu, davové psychózy a hlasitostí za hranou únosnosti…prostě doma z přehrávače.

Deset skladeb na cirka půlhodince stopáže ukryté v růžové, případně ručně stříkané fialovo zlaté (v limitu) kazetě. Texty na hranici protestu, vzdoru, výsměchu a schízy…ostatně ve stejných mantinelech se pohybuje i zpěvák se svým projevem. Skladby řídí převážně nijak závratně rychle, leč dostatečně devastující bicí, kterým dali hudebníci v Hidden Planet Studios jasnou úlohu. Rozladěné kytary utopené pod mohutnou basou často splývají se zpěvákovým zastřeným řevem a to, co má znít fajn, tak zní a to co ne, zní, jako když si nahraješ kus koncertu na lacinej mobilní telefon. Obojí pak jako soundtrack k apokalypse. Je v tom správná alchymie. Dostatečně špinavé, ale zároveň čitelné a zážitek z poslechu nádherně umocňující. Celkově zní nahrávka strojově, ale často boří nastolený řád, což ještě umocňují tracky jako “Dissociation“ s naléhavým textem uprostřed EBM běsnění nebo “No“, který svou krásu v podobě nezvykle podmanivé kytary symbolicky postupně utápí v ruchu. Najdeme zde i skladby, které jsou téměř klasické hardcore vypalovačky jako třeba věc “Death Row All Stars“, kde se všichni zúčastnění v závěru doslova trhají z řetězu jakékoli kompozice. K čemuž ostatně dochází za nezbytné zpětné vazby během celé nahrávky několikrát. Klasické hudební hardcore postupy se střídají s post-punkovou úmorností rozčísnutou na několik kusů dvěma číry Keitha Flinta. Příměrů a odkazů je na albu nepřeberné množství stejně jako různých technických parádiček jednotlivých hudebníků¨, kterým bez debat kraluje metalem prověřený bubeník.

V bookletu kazety najdeš pouze logo kapely. Pro texty musíš na bandcamp. Je to stejná cílená hra jako s tempy/zvraty nebo než si zpěvák odhalí tvář během koncertu (čti REPORT z Polska) jinak ukrytou několik skladeb v SM masce. Zatím kapele tahle hra vychází, ale jak obstojí nahrávka v rámci času, kdy scénu zaplaví podobně znějící kapely, se necháme překvapit.

Pokud tě album zaujalo, neváhal bych s objednávkou desky. Kapela chystá pouze striktní limity.

Neotřelé, devastující, svěží a na poslech poměrně návykové.

4,5/5

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat