úterý 12. června 2018

Skinlepsy – Dissolved


Další porce hluku k zrecenzování dorazila až z brazilskýho Sao Paula od mistra Gubbera, kterej mimochodem spolu zakládal brazilskou smrtící mašinu Nervochaos, kterou si mohl vidět předloni na OEF. André Gubber působil a působí v řadě dalších brazilských smeček v ranku thrash a death metalu, takže není divu, že zaslanej čtyřiceti minutovej materiál s názvem „Dissolved“ představující druhý full kapely Skinlepsy je agresivní thrashová řezničina s nemalou příměsí smrtícího kovu.

No ono se s tim tři týpkové tvořící kapelu nemažou v žádnym ohledu…na promo fotce oprátka, tématika textů ve veličinách: smrt, chaos a destrukce a titulní cover v podobě hrůznýho stromu vzrůstajícího z ostatků lidských těl.  Když jsem u tý titulní přebálky, která je sice propracovanější než na debutu „Condemning the Empty Souls“ z roku 2013, neodpustím si poznámku, že čertužel disponuje mnohem menší porcí děsu než cover uvedenýho debutu v podobě zahalenejch oběšenců.

Jelikož kapela nehraje dva tejdny a členové se realizujou/realizovali v řadě dalších obdobně laděnejch grupách (kupříkladu bubeník Evandro Jr. už to mlátil v roce 1985 v thrasheřině Anthares a basák Luis Berenguer drtil struny už před miléniem v grinding thrash grove partičce Siegrid Ingrid, kde se potkal právě s Andrém Gubberem), zní nahrávka velmi slušně, čemuž samo dopomáhá i optimálně nastavenej sound nahrávky.

André a jeho dva kumpáni nemarní čas intry, úvodní part otevíráku „Perfect Plan“ je jedinou ointrovanou smští z deseti, který na čtyřech desítkách minut dostaneš. Pak už následuje výbornej tlak na posluchače, kterej nepolevuje do samýho závěru. Kapelou propagovaná agrese není rozhodně jen planej výkřik do tmy, jelikož z Dissolved čpí ve všech jejích aspektech…který činěj album velmi slušně poslouchatelný. Staroškolský duch je cítit nejen ze středních valivejch temp, ostřejších jízd, blackened melodií ale hlavně i z vokálů balancujících na hranici thrash a death ranku, kde ostatně stojí celá tahle mašinerie. Ovšem pozor při poslechu desky nedostaneš pouze profesionálně zahranou metlu, ale kov vyšperkovaný řadou muzikantských parádiček, který album vytahujou ze šedi průměru. Jedná se zejména o nepodbízivou se chytlavost nijak nenarušující drive nahrávky, řadu sólový kytarový práce nesklouzávající k onaniím, ale trefně dokořeňující jednotlivý tracky a to i disha, jak to mají šílenci rádi a práci s vokály v různejch formách: refrénový sborovky, hall nebo zlověstnej šepot, frázování či screamový koncovky…až se chlupy ježí.

Průlomový dílo sice nečekej, ale poctivej kusanec velmi slušný muziky rozhodně ano…na otázku má-li smysl strávit ve společnosti „Dissolved“ minimálně jednou oněch čtyřicet minut ti odpoví třetí track… Ask to Diablo!

4/5

Grinch


Žádné komentáře:

Okomentovat