pondělí 18. června 2018

Alter Ego – Back To Rock & Roll


Pryč jsou ty doby, kdy jsem sjížděl vzory přešovský kapely Alter Ego…víceméně asi jako většina z vás, než propadla muzice poněkud extrémnější v podání Slayer, Cannibal Corpse, Napalm Death, Marduk nebo Extreme Noise Terror a jejich následovníků…ovšem dodnes mám v živý paměti hitovky AC/DC, Black Sabbath, Deep Purple, Led Zeppelin, Van Hallen nebo Guns´N Roses – toť jen skromný uvedených vzorů, pod jejichž vlivem vznikalo album, který mám už nějakej ten den v přehrávači na recenzi.

Holt někteří se nevydali cestou extrémních kytarových žánrů, ovšem přesto zůstali věrni poctivému rock n rollu, tak jak jej můžeš znát z uvedenejch ikon žánru let 70-tých a 80-tých…ne nadarmo se tedy debutní album kapely Alter Ego jmenuje „Back To Rock & Roll“.

Ovšem než tenhle pětapadesáti minutovej, jednáctiskladbovej materiál spatřil světlo světa pod labelem Slovak Metal Army, ušla přešovská kapelka kus cesty. Přesněji od roku 2004 ještě pod jménej „Flare“, změnou názvu v roce 2008, krachu nahrávání v roce 2012 až po jeho debutu, který spatřil světlo světa na stříbrnym kotoučku léta páně 2017.

I u týhle rock n rollový / hard rockový kapelky platí na sto procent, že pokud je na debut dost času, výsledek stojí zato. Zde v podobě jedenácti válů, který se, pokud se na vlnu Alter Ega dokážeš naladit, poslouchají velmi příjemně. Ale ještě než se vrhnem na kratší rozborku vlastní hudební náplně, rád bych uvedl něco málo k obalu, kterej leč mě nenadchnul přebálkou, tak z bookletu jsem doslova nadšenej. Perfektní grafický zpracování, kompletní textová příloha, kopa pěknejch fotek a nezbytný info o nahrávce – skvělá práce.

S muzikou to taky není rozhodně marný, jelikož tahle partička skládá střípky z „best of“ toho, co v úvodu uvedený ikony předvedly a nejen ty…prostě Alter Ego skládají střípky celý rockový historie a díky muzikantskýmu i kompoziční umu a zřejmě i vášni pro „sex, drogy a rock n roll“, jim to zatraceně dobře drží pohromadě. Některý tracky jsou pěkně divoký, některý baladický, některý „jižanský“, některý  „purplovský“ – ty klávesy jsou fakt dokonalý, některý makový a některý ze solí. Ve vokální stránce věci, která je mimochodem bravurní, zaslechneš kupříkladu Janis Joplin nebo Queen, v kytarový práci ZZ Top nebo Eddiho Van Hallena. Některý kompozice vyloženě čpí „EjSíDýSí“ jiný zase „Bílým hadem“. Vše je zabaleno do slušivýho zvukovýho kabátu a má potenciál tě donutit zabrousit na netu po starejch prověřenejch peckách a vyhrávat sousedům celou noc.

No ve výsledku je toho na poměrně vysoký stopáži tolik, že si budeš muset párkrát téměř hodinovou exkurzi do rockový historie zopakovat, ale neboj i přes stopáž pro některý kapely naprosto nepředstavitelnou, posílá tahle čtyřka hudebníků nudu s přehledem do háje, stejně jako všechny rockový pózery. Ať už jedeš death, black nebo grind, kořeny máme všichni stejný…neboj se k nim ve společnosti Alter Ego vrátit.

4,5/5       
                                                                                                         
Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat