neděle 10. června 2018

Endless Main – II


Další stříbrnej kotouček na „kritiku“ dorazil rovněž ze Slovenska a rovněž od vydavatelství Slovak Metal Army, kterej kočíruje fanoušek metalový muziky Juro Haríň. Tentokráte se jedná o druhý řadový album power metalový kapely Endless Main, který dokazuje širokej záběr vydavatelství na poli tvrdě kytarový muziky.

No možná se teď řikáš, co ten Grinch,  přehrabující se převážně v jinejch kytarovejch žánrech, chce psát o power metalu. Jo, možná si uhodil hřebíček na hlavičku a možná taky ne, jelikož Endless Main s kořenem v roce 2007 nestojí čistě na power metalu, ale do svý tvorby na poctivý tři čtvrtě hodince dodává nejen progresivní přístup k věci, ale přimíchává i poctivej drtící thrash, kterej nejednou vytvoří nádhernej kontrast se symfoničností nahrávky stojící na řadě samplů ladící s čistější formou vokálu.

Ale nejdříve se pojďme mrknout na grafický pojetí nosiče. Titulní cover je pro mě bohužel nic neříkající, což je ovšem možná zapříčiněno pouze letmým přičuchnutím k danýmu žánru v mym metalovym životě. Rozhodně ovšem oceňuju jednoduchost a přehlednost bookletu, ve kterym dostaneš full textovou výbavu k devíti skladbám, který cédko obsahuje a samo i nezbytný info o nahrávce včetně hostujících hudebníků.

Tak a co nám čtyři zvolenští hudebníci na své druhé desce příznačně nazvané „II“ vlastně upekli. Jak již bylo řečeno, jedná se o porci metalový muziku, kdy se na power metalovou kostru nabalujou další hudební aspekty, který v případě potřeby dodávaj dostatečnou tvrdost (např. ihned úvod první skladby „The War“) či v případě potřeby zjemní (track „I Will“) propracovaný kompozice, jelikož progresivní přístup není hudebníkům rozhodně cizí. Křišťálovej zvuk je asi pro danej žánr samozřejmostí, ostatně jako stopáž jednotlivejch tracků neklesající pod čtyři minuty. Už při prvnim poslechu, je jasný, že tohle sousto bude zapotřebí pořadně přežvejkat opakovanými poslechy, aby se dostatečně rozvinuly jeho chutě a posluchači neuniklo žádný dokořenění, který by povrchní konzumací nosiče bez povšimnutí přešel. S ohledem na žánr kouzlí nejen klávesový samply, ale i kytary, z nichž jedna je „pouze“ hostující na necelé polovině nahrávky. Na rovinu a bez okolků mi úplně nesedí vokální stránka věci, na který se krom hlavního vokalisty částečně podílejí i další dva hudebníci tvořící základní sestavu kapely…a to zejména zabarvením hlasu, který mi lehce trhá jinak parádně zpěvné party, který si s kapelou na živo určitě ráda dá řada fanoušků. S ohledem na kvality muziky jsem byl lehce v šoku z počtu fanoušků kapely na faceeboku. Jelikož kdo nebo co není dnes na FB, prakticky neexistuje, takže tam valná většina fans sleduje svoje oblíbený grupy…tak necelejch sedm stovek sledujících je fakt zatraceně málo…proč?

Ve výslednym dojmu se jedná o velice povedenou a propracovanou desku stvořenou muzikanty, který už maj něco odehráno a ví kam chtěj jít (stačí mrknout na bandzone kapely, kde najdeš info o jednotlivých hudebnících). Pokud seš fanoušek danýho hudební ranku, určitě po cédku šáhni (a k výslednýmu bodovýmu hodnocení si asi půl bodu přihoď), pokud ne, raději vol dle žánru jiný nahrávky Slovak Metal Army.

PS: Předchůdce alba „II“, vlastně třicetiminutový debut „Sea of Lies“ najdeš kompletně k poslechu na youtube, kde jej s ohledem na „dvojku“ budu muset taky koštnout.

4/5

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat