středa 6. června 2018

Samsara - When The Soul Leaves The Body


Kořen týhle doomový tryzny ze slovenských Topolčan sahá až do roku 2009, kdy Samsara vznikla jako vedlejší projekt death/black metalovejch hudebníků. Kapela byla minimálně pro mě prakticky utajená až do loňskýho roku, kdy jejich debut zazářil mezi tituly labelu Slovak Metal Army, kterej jej v podobě CD pustil mezi posluchače.

Vznik Samsary se točí zřejmě kolem touhy hrát pomaleji, atmosféričtěji, ovšem stále těžce, což se s ohledem na původní band hudebníků „Mors Omnia Solvit“, stojící převážně na rychlejch blackovejch tempech, rozhodně povedlo…i toho „Posledního mohykána“ borci v MOS natloukli pěkně zostra.

Ale pryč od blacku, deska Samsary je pomalý neveselý „bahno“, ovšem neboj, na smyčku kolem krku to rozhodně není…žádnej extrémní depressive ani suicidal subžánr se nekoná, i když velmi zdařilej titulní cover cédečka k němu přímo vybízí (zbytek grafiky a pojetí bookletu hodnotit nemůžu, jelikož nemám k dispozici fyzickej nosič). Za to se rozhodně koná vskutku instrumentální a kompoziční krasojízda s vysokym potenciálem…dokonce tak vysokym, že utáhne tvoji pozornost celých pětapadesát minut hracího času rozsekanýho do šestice kompozic. Ono to otálení s debutem se většinou vyplácí, jelikož má vše čas uzrát a to je zřejmě velkou devízou nahrávky Samsary.

Dle očekávání dlouhý (až na jednu výjimku) a pomalý skladby disponujou krom standardních rockovej nástrojů i atmosféru umocňujícíma houslema a klávesama…k tomu nějakej decentně střiženej sampl a čtverka hudebníků tě má přesně tam, kde tě chtěla mít…přílepenýho u přehrávače a vychutnávajícího si tryznu čpící ranýma My Dying Bride (abys měl představu). Ve vokální stránce věci hraje prim brutálně střiženej growling tvořící s jemnýma klávesovýma plochama uchu lahodící kontrast. Tibor Šimansky aka Tiberius Diabolos, zpěvák, kterej dřímá i kytaru a podílel se i na „podsamplování“ nahrávky však nezapomněl ani na svou blackovou minulost a občas v jeho projevu vystrčí růžky nenávist ať už ve formě zlověstného šepotu či blackového sceramu. Heavy koule nahrávky pročechrává akustika a umocňujou zmíněný samply. Každý střípek jednotlivých kompozic je promyšlený, drží tě ve střehu a drží hlavně atmosféru, kterou nahrávka neztrácí po celou dobu stopáže. Zásluhu na výsledku nemá jen sestava kapely, která desku nahrála ve studiu (s parádnim zvukem), ale i předchozí členové kapely, kteří se podíleli na skládání muziky…z původní sestavy zůstal pouze jmenovaný Tibor Šimansky, kterej udělal moc dobře, že po personálních kotrmelcích nepustil tohle dítko smutku a nefalšovanýho muzikantství k vodě.

Takže…pokud si libuješ v těhle hudebních vodách, budeš nadmíru spokojenej a s největší pravděpodobností i nadšenej. Pokud tě tenhle žánr míjí, přesto ochutnej tuhle vysokou hudební gastronomii na bandcampu kapely, protože tahle nahrávka je prostě skvělá….víc nemá smysl psát…za prvý by to nikoho nebavilo číst, jelikož menu je daný žánr poměrně pestrý,takže by bylo o čem psát na několik stran a za druhý, tohle chce prostě prožít na vlastní kůži.

5/5

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat