pátek 23. listopadu 2018

03. 11. 2018 – Benefiční křest NEW HATE FORM CD Stories Repeat


V libereckém kině Varšava se odehrála další z řady nevšedních kytarových akcí s hudebníky utopenými v přítmí pod probíhajícími tematickými projekcemi. I když idea akce vzbuzovala v přítomných naději a soudržnost, vlastní hudební náplň s projekcemi vyvolávala minimálně pocity melancholie a zmaru…přičemž nebyla zdaleka tak silná jako během předchozí taktéž vydařené akce Doom Over Reichenberg.

Stupňující se intenzita naléhavosti tvorby předávané jednotlivými kapelami z pódia více než stovce fanoušků gradovala pěkně po lineární křivce do zlomového finále stejně jako hudební „tvrdost“ jednotlivých kapel. Zlomovým finále byla vlastně doplňující projekce bez živého hudebního podkladu a v podstatě i tisková zpráva kapely New Hate Form, která vyšla následujícího dne, ale o tom později.

Pokud pominu odlehčenou úvodní projekci krátící čekání na vlastní hudební vystoupení, tak akci velmi pozvolna zahájili liberečtí náladoví pop-coristé SKYBURN. Termín náladový pop-core jsem si opravdu nevycucal z prstu, ale převzal jsem jej z webových profilů kapely skládající se z provařených libereckých hudebníků na kytarové scéně. I když hudebně a technicky včetně projekce nebylo kapelce co vytknout, přeci jen mě set Skyburn nechal poněkud chladným…na mě byl prostě moc „soft“. Na kapelu je možné se blíže zaměřit na jejich webových profilech. Poslech zajišťuje standardně bandcamp a informace o chystaných vystoupeních hudebníci zveřejňují na facebookovém profilu.

Následující hudební part měli na svědomí taktéž liberečtí, ostatně jako celou dnešní akci a to stále překvapující DROM, což je jedna z kapel, které se daří stále zdokonalovat již dokonalé a tím překonávat sebe samu. Stačí srovnat tři poslední dvanáctipalcové nahrávky a to split s ruskými Moro Moro Land, letošní samostatnou velkou desku „Tady Bůh Není!“ a prakticky ještě horký split s pražskými Blues for the Redsun, který vyšel pod jedním s prestižních domácích labelů MetalGate Records. Každá z uvedených desek je trošku někde jinde, ovšem také má každá neuvěřitelnou sílu, která pokaždé plyne nejen z techniky hry, ale i tématu, kterému jsou skladby věnovány. Naprosto dle očekávání bylo vystoupení kapely naprosto strhující a to i přes oproti ostatním kapelám poněkud minimalistickou projekci. Koncert nepatřil sice mezi kytarově nejtvrdší, ovšem o to víc působil ve zlomových částech naléhavěji…kolik z přítomných optimistů poslal daleko za hranice realismu, si netroufám odhadnout. Více se rozepisovat nemá cenu, jelikož tohle je prostě nutné slyšet a nejlépe slyšet a vidět živě na vlastní oči.

S nejlepší projekcí a prakticky celou choreografií pódiové show se předvedli svůj debutní počin křtící NEW HATE FORM. Dým, plameny, depresivně střižená projekce, progresivní death/doom metalová řežba…neustálý tlak a nekompromisní tah na branku. Takto by se dal bez okolků shrnout koncert, s jehož přípravou se jednotliví hudebníci evidentně nadřeli. Ovšem podstatnější aspekt tvořící aktuální přesah byla v názvu uvedená benefice, díky které se podařilo vybrat pro nadační fond Šance školáčkům 18 600 Kč, což stále není konečná částka, jelikož se prakticky pořád navyšuje prodejem první stovky kusů křtěného CD „Stories Repeat“.


Frontman kapely New Hate Form, známý taktéž z death metalové kapely Purnama a projektu Metal for Hope zpěvák a kytarista Jakub Viták v úvodu proklamované tiskovce uvádí: „Na našem benefičním křtu prvního CD Stories Repeat se pro nadační fond Šance onkoláčkům vybralo krásných 18 600 Kč a částka se tedy ještě bude rozrůstat prodejem dalších CD !!! Chceme ještě jednou moc poděkovat vám všem, kteří tento příběh tvoříte s námi a jste jeho součástí. Přišlo vás krásných 129 platících a prodalo se 25 CD z prvních 100 pro děti s rakovinou. Hrozně moc si vážíme té atmosféry, jakou jste s námi včerejší večer vytvořili. Hrozně moc si vážíme toho, že jste nám věnovali svůj čas a pomohli temnotě stvořit první paprsek světla. Byli jste svědci toho okamžiku, kdy jsme pokřtili naše CD a ten z vás, kdo zůstal až dokonce mohl vidět video na kterém jej ještě pokřtila dívenka s rakovinou. Andulka Violová, která je moc statečnou bojovnicí. Metal má ráda a k tomu ještě vaření kouzelných lektvarů. Jedním takovým lektvarem začarovala i naše CD, aby mělo ještě větší sílu pomoci těm, kteří na rozdíl od nás mají své duše ještě čisté. Žádné dítě si nezaslouží něco takového, jako je rakovina!!! Děkujeme kapelám Skyburn a Drom, kteří zahráli s námi a děkujeme znovu i všem sponzorům kterými jsou Dana Folklová, Metalbarsfest a Rock Metal Clubs. No a vkládáme na naši stránku i videlo s Andulkou. Můžete se znovu podívat jaké to křtění s ní bylo. :D Strašně si přejeme, aby Andulku tolik energie provázelo napořád. Užili jsme si to.“

Video, které se promítalo po hudební projekci a které se následující den objevilo na webu, také předkládám ke zhlédnutí.

Nezbývá než dodat, že jsem byl po dlouhé době překvapen vskutku vysokou návštěvností a znovu ohromen atmosférou, která celý večer panovala…respekt všem vystupujícím kapelám a ostatním, co se na akci a jejím benefičním přesahu podíleli.

Fotky z akce budou časem dostupné na mých stránkách.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat