sobota 2. března 2019

Consumed by Vultures – In Eterneo


Švýcarská partička Consumed by Vultures působí na scéně teprve šestý rokem. Na kontě mají epko „Demonstration of Negative Way“ a svého debutní full se dočkali u českého a v rámci žánru labelu nejpovolanějšího a to Nice To Eat You Records. Logo kapely a volba labelu už jsou myslím dostatečný indicie pro žánr, kterej šestice poměrně mladejch hudebníků produkuje.

Ano jedná se death metal brutálního střihu, kterej až na závěrečný opáčko již slyšené skladby v orchestrální verzi a jedné instrumentálky, kapela servíruje na čtyřech desítkách minut měrou vskutku vrchovatou. Grafický pojetí přebálky cédka je taktéž žánrové…samej „bubák“ pro tentokrát v jakémsi „alien“ hávu, kde z členitejch kokonů (ostatně jako muzika samotná) vylejzaj smrtonoši šířící zkázu jako uvedená šestice hudebníků. V poměrně tlustém bookletu nechybí lebky ani full textová příloha, jejíž font je poněkud nešťastnej, ovšem s ohledem na konceptuálnost nahrávky zcela pochopitelně užitej.

Pokud se mrkneme podrobněji na vlastní hudební náplň, máme zde uvedenej brutal death stojící nejen na střídání pomalejch, slam nevyjímaje, temp a rychlejch bubenickejch kanonád, ale i na techničnosti opírající se o zdatný dva kytarový hráče, velmi solidního bubeníka a dva chrliče pohybující se od hlubokých growl poloh až k dávivýmu screamu. Kompozičně šestice hudebníků sahá i do dalších subškatulí smrtící kovu, čímž vyhání nudu z leckdy delších stopáží jednotlivejch zářezů, jejichž průměr je kolem čtyř minut. Užití orchestrálních pasáží nejen v instrumentálkách dokáže taktéž s přehledem kompenzovat na dnešní poměry poměrně dlouhou stopáž…která se s ohledem na vývoj a dnešní rozměry žánru prostě skládá a nejspíš již vždycky bude skládat z mozaiky již mnohokráte slyšeného. Švýcaři ovšem tuhle mozaiku skládají se značným citem pro věc a dokážou zaujmout i posluchače, kterej se v brutal deathu příliš nerochní.

Zvukově se nahrávka bez debat povedla. Sound je dostatečněj hustej a naprosto čitelnej. Abych řekl pravdu, tak největší grády nabírá při moderně znějících core pasážích, který bez debat na nahrávce válcujou dneska velmi trendy slam. Cédko mi jelo doma nějakej čas spíše jako kulisa, ovšem díky již uvedenýmu kompozičnímu umu mě minimálně jednou u každý skladby dokázalo přimět k bližší pozornosti, což s uvedenou pestrostí jdoucí ruku v ruce s umem hudebníků, vidím jako největší devízu debutního alba Consumed by Vultures…prostě si pozornost dokáže vydobýt.

3,5/5

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat